Articles: Bahasa (Malay language)

Tan Kin Lian: Wawasan ekonomi alternatif SDP wajar

01 November 2010

Tan Kin LianBekas Ketua Pegawai Eksekutif CEO NTUC Income dan penganalisis kewangan, Encik Tan Kin Lian, telah menyuarakan sokongan beliau terhadap cadangan ekonomi Parti Demokrat Singapura. Encik Tan berkata beliau mendapati program alternatif SDP sebagai menasabah.

Kes Untuk Gaji Minima

21 June 2010

Encik Lee Kuan Yew berkata bahawa membayar gaji minima adalah tidak menyenangkan kerana memperkenalkan undang-undang sedemikian akan memotong jumlah pekerjaan (menonton video di bawah,video dalam bahasa Inggeris). Ini menurut beliau, akan menghakis daya saing sesebuah ekonomi. Pandangan sedemikian adalah terlalu mudah dan, malangnya, tidaklah dicabar dengan lebih tegas oleh masyarakat, kerana adanya kawalan terhadap media.


Utusan Hari Buruh SDP

26 May 2010

Sekali lagi, Hari Buruh, yang disambut khusus untuk perkerja seluruh dunia, tiba tanpa sebarang harapan untuk para pekerja, - mereka terus dieksploitasi dan ditindas oleh pemerintah PAP.

Setelah 50 tahun diperintah oleh PAP, yang mengambil alih kuasa pada tahun 1959 di atas dukungan pergerakan buruh yang kuat, pekerja telah secara sistematik diperalat seperti sebuah angka sahaja; tanpa maruah dan tempoh pekerjaan yang stabil.

Berpesta Bersama Demokrat – Malam Kenangan

04 May 2010

Mereka datang, mereka lihat dan merefinale2ka bersorak.Dari alunan suara An Lyn, puteri Dr. Chee yang berusia 10 tahun, ketika menyanyikan lagu kebangsaan Singapura, kepada sorakan gemuruh di akhir acara, jamuan menyambut ulang tahun ke-30 SDP, dinilai dari maklum balas yang diterima, merupakan satu kejayaan yang besar.

Logo SDP diantara 100 Ikon di Pameran

04 March 2010

sdp-logoLogo Parti Demokratik Singapura adalah salah satu daripada tiga simbol yang dipamerkan di Pameran Ikon 100 minggu lalu di Perpustakaan Nasional.

Dianjurkan oleh The Design Society, pameran tersebut mempamerkan logo, symbol, trademark dan ikon dari pelbagai organisasi yang signifikan kepada sejarah social dan budaya visual Singapura. Antara logo-logo yang dipamerkan termasuk logo daripada badan-badan pemerintah seperti Persatuan Rakyat (PA) dan syarikat pemerintah seperti SIA.

Mengimbas kembali kegiatan dan tindakan sepanjang 2009

26 January 2010

Sudahkah anda bersiap? Kita akan mulakan suatu perjalanan yang akan membawa anda melalui beberapa minggu dan bulan sepanjang 2009. Ia akan membuat anda tercungap-cungap di akhir perjalanan ini. Oleh itu pasanglah tali keledar dan ayuh kita berangkat.

SDP and friends