Logo SDP diantara 100 Ikon di Pameran

sdp-logoLogo Parti Demokratik Singapura adalah salah satu daripada tiga simbol yang dipamerkan di Pameran Ikon 100 minggu lalu di Perpustakaan Nasional.

Dianjurkan oleh The Design Society, pameran tersebut mempamerkan logo, symbol, trademark dan ikon dari pelbagai organisasi yang signifikan kepada sejarah social dan budaya visual Singapura. Antara logo-logo yang dipamerkan termasuk logo daripada badan-badan pemerintah seperti Persatuan Rakyat (PA) dan syarikat pemerintah seperti SIA.

Selain dari pameran 100 ikon, pameran itu juga mempamerkan logo-logo masa lalu dengan tujuan menunjukkan kepada orang ramai bagaimana logo-logo ini telah melalui evolusi sejak ia mula digunakan Judul dan kredit logo tersebut disedialan untuk pengunjung pameran. The Design Society adalah sebuah anak syarikat tempatan, non-profit organization yang promote mutu desain visual.

SDP and PAP "face off"Parti Demokratik Singapura melancarkan logonya pada 19 Oktober 1980: Anak Panah pada logo SDP melambangkan kemajuan politik dan Bulatan pula melambangkan perpaduan diantara pelbagai kumpulan etnik Singapura. Warna merah pula menandakan keberanian dan kesungguhan.

Pameran berakhir pada 29 Januari 2010.

(Penghargaan kepada thank www.singapore-elections.com atas sumbangan gambar-gambar diatas)

Bahasa (Malay language) Thursday, 04 March 2010 SingaporeDemocrats Print

LEAVE A COMMENT